A " 빼빼로데이" vagy Peppero Day egy nagyon aranyos ünnep Koreában.Minden November 11-én hatalmas forgalmat bonyolítanak le az olyan üzletek,amelyek a Peppero-t(Japánban Pocky) árulnak.Miért is van ez? A Koreaiaknak van a Valentín napon és a White Day-en kívük még egy olyan ünnepnapjuk,mikor ajándékoznak,és ez az ajándék a szeretetet szimbolizálja.De miért pont November 11? A dátum átírva 11.11 ami nagyon hasonít a Peppero alakjára,hiszen egy pálcikáról van szó.De honnan is ered ez az egész? A történet szerint 1994-ben két osztálytárs egy doboz Peppero-t adott egymásnak ajándékba,avval az üzenettel kísérve,hogy : "Légy olyan vékony és magas mint egy Peppero". Hát igen,evvel van valami azóta is a Koreai ideálokat tekintve. :D
Ha szereted az Ázsiai nasikat ( már pedig ki ne szeretne az akármilyen csokoládét) akkor érdemes kipróbálni mind a Peppero-t mind a Pocky-t amelyet itthon gyakran megtalálhattok pl a Tesco polcain a csokik között.Ízileg semmi különbség sincs gyakorlatilag,de nekem a Peppero jobban ízlett,a vastagabb csokiréteg miatt.Az ízvilág igazából nem határolódott le 3 féle csokoládéra,hiszen a tej-,ét- és fehércsokin kívül találhatunk még akár epreset is.
A Peppero Day leginkább a szerelmesek és iskolások ünnepe.Ezen a napon minden szerettünknek adhatunk nyalánkságot,legyen az a legjobb barátunk,a szüleink vagy a szerelmünk.A legegyszerűbb módja,ha a polcokról lekapunk egy kész nassolnivalót,de még van két módszer amit érdemes megemlíteni.Az egyik,hogy a hozzávalókat vesszük meg,és összetesszük a nasit.Pl: Veszünk pálcikát,csokoládét,díszítést.A másik mód pedig a legjobb módja (szerintem) a szeretet kifejezésének.Ebben az esetben egészen a liszttől kezdjük,és a pálcákat beleértve teljesen magunk készítjük el a Pepperokat. Ha kíváncsiak vagytok a receptre,akkor azt a bejegyzés végén le is írom.
Koreában lehet kapni hatalmas doboznyi Peppero-t amiben belül több kisebb zacskó lapul,de itthon meg kell elégedjünk a ritkán fellelhető Mikado (Pocky)-val. Szerintem megér egy próbát a recept elkészítése hiszen ahogy a Valentín napi csokinál nem nagyon számít az íz,inkább a szándék úgy itt is. Fighting!
Recept:
Nagyon sok recept van a neten,én egyet választottam ki nektek!
Tészta:
- 1 csésze univerzális liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál szőlőmag olaj (Napraforgó ugyan úgy jó)
- 2 evőkanál szójatejjel (Sima tej ugyan úgy jó)
- 1 teáskanál só
Csoki:
- 1/2 csésze Csokoládé pehely?
- 2 evőkanál Nutella
Díszítések:
- Száraz dió (mandula, pisztácia, stb.)
- Szárított áfonya
- Kókusz pehely
- Tengeri só
-Dekorcukorkák
A tészta elkészítése:
-
Keverjük össze a lisztet,sót,cukrot egy tálban,majd melegítsük elő a sütőt 170°ra.
-
Adjuk a száraz hozzávalókhoz az olajat és a tejet,majd alaposan gyúrjuk össze! Ha ezt megtettük akkor több módon formálhatunk pálcikákat.
-
Az egyik módja: Csípkedjünk le közepes falatokat,majd egy asztalon,pulton a kezünkkel vagy egy kemény füzetlappal sodorjuk henger alakúra,helyezzük a tepsibe.
-
Másik módja: Sodorjuk ki az egész tésztát ahogy van sodrófával minnél vékonyabbra,majd egy kés segítségével vagdossuk fel a tésztát hosszú egyenes pálcikákra,helyezzük a tepsibe.
-
Akármelyik módon készítettük el a pálcikákat,süssük őket 10-15 percig,de közben folyamatosan figyeljük! Le ne égjen!
-
Ahogy megsültek illetve kihűltek jöhet a kreativitás! Olvaszthattok a kedvenc tábláscsokitokból is akár bevonót,vagy használhattok nutellát,tortabevonót amit szeretnétek vagy van otthon.
-
Vonjátok be a választott mázzal a pálcákat úgy,hogy meg is lehessen őket fogni utána azaz hagyjatok helyet amit nem vontok be.
-
Ezek után tegyétek félre őket,de hogyan? A legkönnyebb módja ha egy kartondoboz tetejét leszeditek és lyukakat fúrtok bele ceruzával,majd a lyukakba teszitek megszáradni a nasikat. De csak akkor ha úgy akarjátok őket hagyni simán!
-
Ha díszíteni akartok akkor forgassátok bele a még langyos csokis pálcikát a választott díszítésetekbe és utána tegyétek félre száradni.
Minden esetben garantált a siker,szerintem! Próbáljátok ki!
|